Wat te doen bij een stroomstoring?
Het ene moment zit je nog lekker onder de leeslamp te lezen, het volgende moment zit je volledig in het donker. Ook de vaatwasser draait niet meer en er komt geen muziek meer uit de boxen. Wat nu? Met deze stappen achterhaal je de oorzaak en weet je precies wat je moet doen bij een stroomstoring.
Controleer de omgeving
Probeer er eerst achter te komen of alleen jij last hebt van de storing of dat de stroom er in de hele buurt uit ligt. Werken de straatlantaarns nog bijvoorbeeld? Zie je nog licht branden bij andere huizen in de straat? Is dat het geval, dan kun je met redelijke zekerheid zeggen dat de storing alleen jouw woning betreft. Je kunt voor de zekerheid nog even contact opnemen met je buren en vragen of zij overlast ervaren. Zit jouw hele buurt in het donker, dan is er sprake van een regionale of landelijke storing. Dit kun je eenvoudig online checken op bijvoorbeeld de website gasenstroomstoringen.nl.
Controleer de meterkast
Betreft de storing alleen jouw woning, dan is de volgende stap de meterkast. Het kan zijn dat er een of meerdere zekeringen gesprongen zijn waardoor bepaalde of alle groepen niet meer werken. De spanning is op enig moment te hoog geweest, waardoor deze groepen vanzelf omslaan. Deze groepen kun je zelf weer eenvoudig omzetten als de schakelaar of de zekeringen nog heel zijn. Is dit niet het geval dan moet de netbeheerder komen kijken en deze groepen en zekeringen komen vervangen.
Controleer de aardlekschakelaar
Is de aardelekschakelaar omgeslagen dan gaat het meestal om een kapot elektrisch apparaat. Zonder de aardlekschakelaar zouden er heel wat woningbranden meer zijn. Als deze dus omgeslagen is, dan is het verstandig de elektrische apparaten die je op dat moment gebruikte te controleren. Je controleert of de aardlekschakelaar kapot is door eerst alle zekeringen en vervolgens de aardlekschakelaar weer omhoog te zetten. Lukt dat laatste niet, dan is de kans groot dat je aardlekschakelaar kapot is. Om deze te repareren is het verstandig een specialist in te schakelen.
Controleer de groepen
Controleer vervolgens waar het probleem zit. Wat zorgt ervoor dat er een zekering of de aardlekschakelaar springt? Achterhaal daarvoor eerst welke groep is gesprongen zodat je op zoek kunt naar de elektriciteitsbron waarvan je binnen die groep gebruik maakt. Zet een voor een de schakelaars weer om. Voor de schakelaars die blijven staan, geldt dat er niets aan de hand is. In de groep of groepen van schakelaars die weer terugschieten zit het probleem.
Controleer de bron
Nu is het zaak de bron te achterhalen. Je weet in welke groep het probleem zit, dus je weet in welke richting je kunt zoeken. Een lijst van de indeling van de groepen heeft de installateur destijds – als het goed is – bij jouw meterkast opgehangen, dus je kunt al veel dingen afstrepen. Haal binnen de bewuste groep alle stekkers uit het stopcontact om ze vervolgens een voor een weer terug te stoppen. Je komt er nu snel genoeg achter welke bron de boosdoener is.
Verder
Het is sowieso raadzaam voorbereid te zijn op stroomstoringen. Zorg dat je:
- Altijd een werkende zaklamp in huis hebt.
- Weet waar de kaarsen en de aanstekers of lucifers liggen.
- Een groepenindeling in je meterkast hebt hangen.
- Het nummer van de netbeheerder ergens hebt opgeschreven, mocht je niet meer online kunnen.
- De koelkast en vriezer bij een stroomstoring zoveel mogelijk dichthoudt.
- Niet vergeet dat een bordspel ook heel leuk kan zijn…