Wat is de invloed van de stijgende hypotheekrente op het kopen van een huis?
In meerdere opzichten heeft de stijgende hypotheekrente invloed op een nog af te sluiten hypotheek. Door een hogere hypotheekrente krijg je hogere maandlasten en je kunt minder hypotheek krijgen op je inkomen. In hoeverre de hogere rente jouw kansen op de huizenmarkt beïnvloedt, leggen wij graag aan je uit.
Een huis kopen doe je met hulp van specialisten. Voor het koopproces kun je een aankoopmakelaar inschakelen, voor het bepalen van de waarde van je huis schakel je een taxateur in en voor hulp bij het afsluiten van een hypotheek ga je naar een hypotheekadviseur. Laat je niet afschrikken door de gestegen hypotheekrente, maar laat je er wel goed over informeren.
Hoe hard zijn de hypotheekrentes gestegen?
Begin dit jaar kon je nog kiezen voor een rentevast periode van 20 jaar tegen een hypotheekrente van ongeveer 2%. Door de stijgingen in het afgelopen half jaar, moet je nu rekening houden met een rente boven de 4%. Als je de mogelijkheid hebt om een NHG-hypotheek af te sluiten, kun je nog een rente krijgen onder de 4%. Door het kiezen van een rentevast periode van bijvoorbeeld 10 jaar, kun je nog een lagere hypotheekrente krijgen. In de afgelopen maanden zijn er rentedalingen doorgevoerd, maar sinds begin september stijgen de meeste hypotheekrentes weer.
Je kunt minder lenen door een hogere hypotheekrente
Bij het berekenen wat je maximaal kunt lenen, wordt er rekening gehouden met de hoogte van de hypotheekrente. Door een hogere rente komen in de standaard berekening van de maximale hypotheek je maandlasten hoger uit. Een logisch gevolg is dat je minder kunt lenen. Hoe groot het effect is, verschilt per geval. Het is voor de hand liggend dat rekening wordt gehouden met wat je aan maandlasten moet dragen nadat de hypotheek is afgesloten. Het is namelijk niet de bedoeling dat de maandlasten te hoog zijn de komende tientallen jaren.
De hogere hypotheeklasten moeten ook nog binnen jouw budget passen
Stel, je kunt op jouw inkomen een hypotheek krijgen van €350.000. Je sluit een annuïteitenhypotheek af voor dit bedrag tegen een hypotheekrente van 3,75%. Je krijgt een bruto maandlast van ongeveer €1.620. Het betalen van dit bedrag moet je wel maandelijks lukken. Volgens de berekening van je bank kun je dit bedrag betalen, maar gaat het in de praktijk ook echt lukken? Houd bij het kopen van een huis dus ook voor jezelf rekening met de maandlasten die je maandelijks moet overmaken.
De energiezuinigheid van een huis wordt steeds belangrijker
Door de hoge energieprijzen krijgt een goed energielabel van een huis steeds meer waarde voor huizenkopers. Als je een huis koopt met een energielabel A (of nog beter),houd je de maandelijkse energierekening lager dan bij een energielabel C huis. Er zijn ook al banken die een lagere hypotheekrente offreren voor huizen met een goed energielabel. Koop je een huis met een slecht energielabel? Houd dan rekening met investeringen in duurzaamheid. Een goed geïsoleerd huis wordt nog belangrijker bij het nog verder stijgen van de energielasten.