Isolatie en zonnepanelen hebben positief effect op verkoopprijs van je woning

Je denkt erover na je woning te verduurzamen. Je weet echter niet of je nog lang in dezelfde woning blijft wonen. Je wilt dus best investeren, maar je haalt de investering er liever ook uit op het moment dat je toch besluit te verkopen. Volgens onderzoek vinden potentiële kopers isolatie en zonnepanelen de belangrijkste verduurzamingsmaatregelen.

Onderzoek

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), dat samen met de NVM is uitgevoerd onder bijna 600 makelaars. Uit dit onderzoek blijkt dat duurzaamheid en duurzaamheidsmaatregelen van de woning sowieso een veel grotere rol spelen dan vijf jaar geleden. Een minder duurzaam huis wordt volgens het onderzoek in de toekomst zelfs minder goed verkoopbaar dan een woning dat aandacht heeft besteed aan duurzaamheid en daarvoor ook diverse maatregelen heeft getroffen. Duurzaamheidsmaatregelen hebben, volgens het onderzoek, zelfs een gunstig effect op de hoogte van de verkoopprijs.

Zonnepanelen en isolatie

Uit dit onderzoek blijkt ook dat kopers vooral geïnteresseerd zijn in zonnepanelen. Zonneboilers daarentegen staan minder hoog op het verlanglijstje van de koper. Ook goede isolatie van de woning wordt door de potentiële koper als belangrijk ervaren. Opvallend is dat de hoogte van het energielabel niet direct de verkoopsnelheid van de woning verkort. Veel meer wordt gekeken naar de afzonderlijke duurzaamheidsmaatregelen die getroffen zijn en vervolgens aangeprezen worden.

Investering terugverdienen

Wanneer je jouw woning wilt verduurzamen en je hebt het idee dat je binnen afzienbare tijd ook je woning wilt verkopen, dan zijn goede isolatie en zonnepanelen de beste investering. De kans dat je de investering snel terugverdient is hiermee het grootst. Enerzijds door de besparing die het oplevert, anderzijds door de verhoging van de verkoopprijs op het moment dat je wilt verkopen.

Op dit moment speelt dit thema overigens vooral in de landelijke gebieden. In de stedelijke gebieden wordt het positieve effect op de verkoopprijs minder ervaren. Maar wie weet hoe de situatie er over een jaar uitziet. En verduurzamen van je woning doe je ook voor het milieu, toch?

LInk naar:BlogLInk naar:Amstelhoven