Vanaf 1 februari verplicht verduurzamen
Ben je van plan te gaan verbouwen? Dan kan het zijn dat je wordt verplicht maatregelen te treffen om je woning te verduurzamen. Vanaf 1 februari geldt een nieuwe wet die zegt dat je bij een grote verbouwing je woning direct moet verduurzamen.
Het treffen van maatregelen om je woning te verduurzamen wordt steeds populairder. Echter is nog niet iedereen bereid om te investeren in dergelijke verbeteringen van de woning. Soms wil je wel, maar denk je er gewoon niet aan.
Ingrijpende verbouwing
Vanaf 1 februari is het daarom verplicht om bij een ingrijpende verbouwing een minimale hoeveelheid aan duurzame energie op te wekken. Onder een ingrijpende verbouwing wordt verstaan dat je minimaal 25 procent van je woning, vernieuwt of verbouwt, waarbij je vaak ook tijdelijk niet in de woning kunt wonen. Een nieuwe keuken of een aanbouw valt niet direct onder de ingrijpende verbouwing.
En waarom zou je het ook niet verplichten? Met het verduurzamen van je woning help je naast het milieu ook – helemaal met de torenhoge energiekosten van vandaag – je eigen portemonnee een handje. Je verhoogt daarnaast het woonplezier en de waarde van je woning.
Hybride waterpomp
Het plaatsen van een hybride warmtepomp is een populaire manier van verduurzaming onder de woningbezitters in Nederland. Met een hybride warmtepomp verwarm je het grootste deel van het jaar je hele woning door de warmte uit de buitenlucht te halen. Je cv-ketel slaat alleen nog aan als het heel erg koud is buiten en voor het verwarmen van je tapwater.
Zonnepanelen
Ook het plaatsen van zonnepanelen, waarbij de salderingsregeling met een jaar verlengd wordt, en het isoleren van glas, vloeren, muren en daken is populair. Zowel je gas- als je energierekening daalt aanzienlijk met deze vormen van verduurzaming. En als je toch bezig bent met verbouwen, dan is het een kleine moeite je woning te verduurzamen waar mogelijk.
Subsidie
Wist je trouwens dat er per 1 januari 2022 nieuwe regels zijn omtrent de subsidie op het verduurzamen van je woning? Voor het treffen van isolatiemaatregelen of bijvoorbeeld het plaatsen van een warmteboiler stijgt de subsidie van 20 naar 30 procent op de gemiddelde totale investeringskosten. Je kunt hiervan gebruik maken op het moment dat je twee of meer energiebesparende maatregelen treft. Dat maakt het nog meer de moeite waard.
Met het verplichten van energiebesparende maatregelen bij een ingrijpende verbouwing voldoet Nederland aan de Europese richtlijnen op het gebied van verduurzamen.