Zo ruikt je woning altijd lekker fris

Je herkent het vast. Je bent je huis klaar aan het maken voor de feestdagen en daarbij hoort ook een lekkere frisse geur. Hoe krijg je dit voor elkaar? We hebben een paar tips voor je!

Ventileren

In de winter is de kans op muffe geurtjes in je huis groter. Je zet minder snel een raam of een tuindeur open. Je bent misschien zelfs geneigd de ventilatieroosters van de ramen dicht te doen tegen de trek in huis. Dat laatste moet je zeker niet doen. Een muffe geur kan namelijk komen omdat je niet voldoende ventileert, helemaal in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Vooral in natte ruimtes als de badkamer en het washok. Ook door natte handdoeken, vaatdoeken en sponsen kan de woning muf gaan ruiken wanneer er niet voldoende geventileerd wordt en het natte spul te lang nat blijft. Zet op een mooie winterdag gewoon even de ramen tegen elkaar open om goed te ventileren.

Verschonen

Een andere grote boosdoener voor nare geurtjes in huis zijn de vuilnisbak en de kattenbak. Wanneer deze niet op tijd geleegd en verschoond worden, verspreidt deze geur zich razendsnel. Helemaal wanneer de katten- of vuilnisbak niet goed afgesloten wordt. Wacht niet tot het laatste moment met legen, maar doe het een keertje extra. Vergeet dan ook niet gelijk deze bronnen van vieze geurtjes schoon te maken. Een vuilnisbak met opgehoopt oud vuil blijft ruiken, ook als je de zak net hebt vervangen.

Koelkast opruimen

Ook je koelkast verspreidt met regelmaat behoorlijk wat geur. Een geopend pakje salami, letterlijk vergeten groenten, zuivel die over de datum is. Allemaal producten die behoorlijk kunnen stinken zodra je de koelkast opentrekt. Ga daarom regelmatig je koelkast door en gooi producten die over datum en niet meer eetbaar zijn weg. Sluit daarnaast geopende verpakking weer goed af. Vergeet ook nu niet de koelkast eens in de zoveel tijd schoon te maken. Sla dan ook vooral de rubbers niet over.

Reinigen

Heel veel woondecoratie en meubelen in je woonkamer zijn ook een bron van geurverspreiders. Het kleed op de grond, de kussens op de bank, maar ook de bank zelf. Allemaal heel vatbaar voor vlekken. Wanneer je de vlekken vervolgens niet goed verwijdert, gaat het op den duur vanzelf ruiken. Sommige vlekken kunnen zelfs gaan schimmelen wanneer je deze niet of niet goed verwijdert. Deze schimmel is met het blote oog niet te zien, maar je neus ruikt het zeker. Zorg daarom dat je de kussenslopen af en toe wast, kleden reinigt en je bank goed onderhoudt. Er bestaan speciale vlekkensprays voor meubilair om de meest hardnekkige vlekken te verwijderen.

Geurstokjes en -diffusers

Heb je alle bronnen die vervelende geurtjes kunnen verspreiden aangepakt, dan ben je de muffe geur als het goed is kwijt. Wil je vervolgens dat je huis ook echt lekker ruikt, dan zijn daar verschillende opties voor. Geurstokjes en (automatische) geurdiffusers zorgen ervoor dat je woning een extra fijne geur krijgt. In het vervolg stap jij de voordeur in met de geur van frisheid die je tegemoetkomt.

LInk naar:BlogLInk naar:Amstelhoven