Opkoopbescherming van kracht

Het zal niemand zijn ontgaan: vanuit de overheid worden er maatregelen genomen om de woningmarkt (meer) te reguleren.
Onderstaand twee artikelen met een samenvatting van de opkoopbescherming in Amsterdam en Amstelveen.

Amsterdam

1 op de 3 Amsterdamse woningen is in handen van particuliere beleggers, die de woningen verhuren tegen vaak torenhoge prijzen. Vanaf 1 april 2022 is de opkoopbescherming van kracht: als je een woning met een WOZ-waarde tot € 512.000,- koopt, moet je er zelf in gaan wonen. Je mag de woning 4 jaar lang niet verhuren.

Het is de bedoeling dat starters en mensen met een middeninkomen zo meer kans maken op een koopwoning, omdat beleggers ze niet meer kunnen aftroeven. Er zijn een aantal uitzonderingen, waaronder verhuur aan kinderen. Daarvoor moet een vergunning of ontheffing worden aangevraagd.

Handhaving

Als u een woning verhuurt tegen de regels voor opkoopbescherming krijgt u een boete van € 21.750,- per woning. Als u een vergunning of ontheffing voor verhuur had kunnen aanvragen is de boete € 8.700,-.

Bron: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/opkoopbescherming-kracht/

 

Amstelveen

De gemeenteraad heeft besloten dat iemand die een huis koopt in Amstelveen met een Woz-waarde tot € 411.000,- verplicht is om er zelf vier jaar te wonen. Dit voorkomt dat beleggers huizen in het goedkope en middeldure segment kopen om er dure huurwoningen van te maken.

De PvdA stelde voor om een uitbreiding van deze regeling voor woningen met een waarde tot € 512.000,- alvast voor te bereiden, zodat die snel kan worden ingevoerd als dat wenselijk en juridisch mogelijk is. De raad steunde dit voorstel.

60 procent van de woningen beschermd

Met deze regeling willen we goedkope en middeldure koopwoningen met een waarde tot € 512.000,- beschermen tegen opkoop door beleggers. We kijken hierbij dus naar de WOZ-waarde en niet naar de vraag- of verkoopprijs. Met deze opkoopbescherming wordt 60 procent van de bestaande koopwoningen beschermd tegen opkopen.

Bron: https://www.amstelveen.nl/home/nieuws/besluiten-gemeenteraad-16-februari

LInk naar:BlogLInk naar:Amstelhoven