Kerstboom kopen? Kies er een met kluit!

Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon… Tenminste, de eerste week dan. Daarna begint de boom zijn naalden alweer te verliezen en gaan de takken steeds meer hangen onder het gewicht van de ballen en andere ornamenten. Volg deze tips en voorkom vroegtijdige uitval van dennennaalden en houd je kerstboom zo lang mogelijk mooi.

Kies voor een kluit

Het kopen van een kerstboom is voor velen al een uitje op zich. Ga je voor de mooiste, de grootste, de smalste, die ene met een afwijkende vorm? Ga je voor een Fijnspar of een Blauwspar of wordt het toch een Nordmann. De keuze is reuze. Wil je zo lang mogelijk genieten van de boom, dan gaat het in de eerste plaats niet om het type boom, maar is de eerste keuze voor een boom met kluit de beste. Een boom met kluit kun je zelfs volgend jaar weer gebruiken, dus is het ook letterlijk de meest groene keuze. Plant de boom in dat geval met pot en al, laat de pot een beetje boven de grond uitsteken en geef hem voldoende water. Bomen die puur voor de decembermaand worden gerooid en opgepot zijn vaak goedkoper, maar ook minder stevig waardoor ze minder geschikt zijn om volgend jaar weer te gebruiken.

Kies de juiste soort

Dan de keuze voor het soort spar. De Nordmann is al heel wat jaren heel populair. Deze bomen zijn iets duurder, maar met een goede reden. De Nordmann blijft met een goede verzorging lang mooi en verliest bijna geen naalden. Wil je geen Nordmann, dan is een goed alternatief de Japanse Zilverspar. Deze van oorsprong uit Japan afkomstige spar is kleiner dan de Nordmann en heeft de takken dicht op elkaar. Hierdoor is deze boom wat boller van vorm. Je hebt lang plezier van de zachte naalden van deze boom en ze ruiken ook nog eens heel lekker.

Acclimatiseren

Eenmaal een boom ingeladen of laten bezorgen wil je hem natuurlijk het liefst zo snel mogelijk in de woonkamer zetten en optuigen. Echter, voor het behoud van je boom is geduld een schone zaak. Laat de boom eerst 24 uur acclimatiseren in de garage of in de schuur. De meeste kerstbomen staan namelijk buiten en door hem te laten acclimatiseren went hij langzaam aan het temperatuurverschil en is de schrik straks minder groot wanneer hij in een warme kamer wordt gezet.

Kies de juiste plek

Het moment is daar. Je kunt de boom naar de woonkamer verplaatsen en optuigen. De beste plek om je boom zo lang mogelijk mooi te houden is ver bij de radiator vandaan. Door de warmte verliest je boom in rap tempo zijn naalden. Heb je vloerverwarming? Zet de boom dan op een verhoging, zodat hij niet direct op de warme grond staat. Geef de boom voldoende – minimaal een halve liter per dag – water. Verwen de boom eventueel met wat extra (kerstbomen)voeding. Net als planten houden ook naaldbomen van licht. Met deze korte dagen, is het belangrijk dat ze ieder beetje daglicht optimaal kunnen absorberen. Zet je boom daarom op een zo licht mogelijke plek in de woonkamer.

Geen kluit, geen probleem

Heb je toch gekozen voor een boom zonder kluit, dan is de juiste standaard minstens zo belangrijk. Ook bomen zonder kluit hebben namelijk water nodig. Een standaard met handig waterreservoir helpt je de boom de verzorging te geven die het verdient waardoor je er zo lang mogelijk plezier van hebt.

Fijne feestdagen!

LInk naar:BlogLInk naar:Amstelhoven