Kerstboom eruit, kamerplant erin

De laatste paar weken van december kijk je tegen de Kerstboom aan en bedenk je dat het eigenlijk best gezellig staat, zo’n grote groene boom in je woonkamer. Waarom vervang je de kerstboom niet gewoon voor een mooie groene kamerplant.

Het is ieder jaar passen en meten, maar er komt hoe dan ook een kerstboom. In je woonkamer valt de boom toch altijd weer groter uit dan je in gedachten had toen je bij de kerstbomenboer stond. Je hebt er je inrichting wat voor moeten aanpassen, maar het paste allemaal weer. Nu de kerstboom weer is opgeruimd blijft er ineens wel een heel lege plek over. Wat dacht je van een grote kamerplant? Deze kamerplanten zijn minstens zo groot als een kerstboom, waardoor je dat gezellige kerstgevoel stiekem niet cold turkey vaarwel hoeft te zeggen.

Croton (Codiaeum)

Was jouw kerstboom een bonte verzameling van kleur, dan is de Croton een plant die graag de plaats van de kerstboom inneemt. Deze plant dankt zijn populariteit aan de variatie in tekening en kleur van het blad en houdt van licht en warmte. Je kan deze plant in verschillende formaten kopen, van heel klein tot een behoorlijke boom. Iedere ruimte is te vullen.

Polyscias

Stond jouw kerstboom op een schaduwrijke plek, dan kun je daar nu prima de Polyscias voor terugzetten. Deze boom houdt niet van de spotlights en staat graag in de schaduw. Daar dankt de plant zijn naam ook aan. Poly’ betekent ‘veel’, ‘scias’ staat voor ‘schaduw’ in het Grieks. De kleur van de bladeren is groen, geel of wit. De bladeren zijn rond of hartvormig. De vorm van deze bloom blijft compact, omdat de plant recht omhoog groeit.

Philodendron

De Philodendron komt in groten getale naar Nederland. Deze plantenfamilie kent honderden verschillende soorten en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het grote voordeel van deze plant is dat hij weinig verzorging nodig heeft. Mis je de groene vingers – die je bij de kerstboom ook niet echt nodig had – maar wil je toch een grote groene plant, kies dan voor de Philodendron. Leuk weetje: deze plant heeft een luchtzuiverende werking en is daarom ook nog eens een heel gezonde kamerplant.

Kentia Palm

Ben je de winter helemaal zat en wil je nu alvast de zomer in huis brengen. Kies dan voor de Kentia Palm. Deze palmsoort is een makkelijk te onderhouden palm en heeft – in tegenstelling tot andere palmsoorten – niet heel veel licht nodig. Water, heel veel water. Dat is waar deze palm op leeft. De grond moet daarom altijd vochtig gehouden worden.

Palmlelie (Yucca)

Heb je al te veel dingen aan je hoofd en past het regelmatig bewateren van je plant daar niet meer bij, kies dan voor de Yucca. Deze plant heeft weinig water nodig. Sterker nog, geef deze plant pas weer water als de grond droog aanvoelt. Een weekje of twee overslaan vindt de Yucca dus helemaal niet erg. Hij geeft ook nog eens zelf aan wanneer hij water nodig heeft. door zijn bladeren te laten hangen. Handig toch?

Al deze planten kunnen zeker een meter groot worden, of zelfs groter en zijn daarom een perfecte vervanging voor je kerstboom. En hoe je dat volgend jaar doet, dat zie je dan wel weer. Met een beetje passen en meten is er vast genoeg ruimte voor de kamerplant én de kerstboom.

LInk naar:BlogLInk naar:Amstelhoven