De kinderkamer opgeruimd en netjes

De kinderkamer. Voor veel aanstaande ouders een pronkstuk waar doorgaans veel aandacht aan de inrichting is besteed. Zodra de kinderen ouder worden en er ook echt gespeeld gaat worden in de kamer, verandert dat pronkstuk al snel in een rommelkamer. Hoe zorg je ervoor dat de kinderkamer netjes en opgeruimd blijft en je kind wel onbezonnen kan spelen.

Rommel maken, dat kunnen kinderen als de beste. Opruimen is daarentegen niet de grootste hobby van de meeste kinderen. Als ouder een doorn in het oog. Maak het makkelijk met onderstaande tips.

Niet te vol

Je kunt de kinderkamer helemaal vol stoppen met speelgoed, meubels en accessoires. Wil je echter overzicht houden, dan is de eerste tip om kritisch te kijken naar de inhoud van de kamer. Wordt overal mee gespeeld? Zijn alle meubels praktisch of vooral decoratief? Accessoires zijn heel leuk, maar zijn ze echt allemaal nodig? Door kritisch te kijken naar de hoeveelheid spullen en speelgoed in de kinderkamer, en alles wat overbodig is op te bergen, creëer je direct meer overzicht en ruimte. Daarnaast is het leuk je kinderen te verrassen met ‘nieuw’ speelgoed dat je eigenlijk al had, maar ergens anders had opgeruimd. Wedden dat ze daar dan weer naar hartenlust mee gaan spelen?

Slimme opbergers

Is de kinderkamer beperkt qua afmeting, kies dan voor slimme opbergers. Een bed met lades eronder is ideaal voor het kleine speelgoed. Maar ook een bank die tevens dienst doet als speelgoedkist. Door te kiezen voor hoge kasten, maak je optimaal gebruik van de hoogte van de kamer, zonder dat je veel inlevert aan speeloppervlak. Gebruik de muren om planken op te hangen, zodat je daar boeken en andere spullen op kunt zetten. Hoe meer je van de grond haalt, hoe opgeruimder de kamer oogt. Verder zijn er genoeg leuke opbergers die én leuk staan in de kamer én superpraktisch zijn voor alle spullen.

Maak zones

Dat kinderen niet graag opruimen klinkt geen ouder vreemd in de oren. Door de kamer in zones in te delen en deze te delen met je kind, leren ze het speelgoed in bepaalde zones te houden of daar weer naar terug te brengen. Je geeft ze daarmee een stukje verantwoordelijkheid over de spullen en het plekje waar ze horen. Denk aan knutselzones, bouwzones, poppenzones, et cetera. Plak er op een creatieve manier samen met je kind een label op, zodat ze zelf ook enthousiast worden van de indeling. En als er dan toch flink opgeruimd moet worden, weet je in ieder geval zelf alles heel snel weer terug te zetten.

Knutselwerk opruimen

Met een beetje ‘geluk’ komt je kind iedere dag thuis van school met een nieuw knutselwerk. Heb je daarnaast een creatief kind, dan vliegen de knutselwerken je om de oren. En het liefst bewaren zij ze ook allemaal. Voor je het weet puilen kasten, lades en bureaus uit van alle creatieve kunstwerken. Hoe mooi de creaties van jouw kind ook zijn, los slingerende knutsels zijn ook echte rommelmakers.. Is je kind heel erg gehecht aan de knutselwerken, bewaar deze dan op een vaste plek in een afgesloten la of bak. Spreek met je kind af om eens in de zoveel tijd de knutselwerken samen door te nemen, wat al oud is kan worden weggegeven of weggegooid. Wil je zelf graag de werken bewaren, maak er dan een foto van en bewaar deze in een digitale map.

In een kinderkamer moet worden gespeeld en mag er een rommeltje gemaakt worden. Met deze tips is het opruimen ervan echter een fluitje van een cent geworden.

LInk naar:BlogLInk naar:Amstelhoven